I Oslofjordens Friluftsråd arbeider vi for mer og bedre uteaktivitet i skole, SFO og barnehage gjennom det vi kaller Læring i friluft.
Skrevet av Annika Ljungström, Assisterende direktør Oslofjordens Friluftsråd
Vi holder kurs for ansatte og elevgrupper i alle skolens fag og ønsker at pedagogene etter kurs blir trygge på å ta med barna ut i all slags vær og landskap. Derfor var det for omtrent ti år siden helt naturlig for oss å ta instruktørutdanning hos NLS og begynne med utendørs opplæring i sikkerhet og livredning for pedagoger i skole og barnehage og andre voksne som har ansvar for barn ved, på og i vann. Vi har også utviklet en lavterskel undervisnings-opplegg for skoleklasser «Trygg i vann», der vi som navnet sier arbeider med vanntrygghet og selv-berging, gjerne i kaldt vann. Trygg i vann er et opplegg som også inneholder sjøvettopplæring med støtte fra Sjøfartsdirektoratet.
Gjennom våre kurs for voksne og barn ønsker vi å bidra til at flere blir trygge i vann og lærer grunnleggende ferdigheter i selvberging, svømming og livredning. Vi opplever en sakte økende bevissthet i forhold til hvor viktig det er å ta med barna ut som en del av opplæringen. Læreplanen sier jo faktisk at en god del av svømmeopplæringen må gjennomføres ute. Vi har avtaler med flere kommuner, enkeltskoler og foreninger som benytter seg av våre tilbud regel-messig som en del at sitt HMS- og kompetanse-hevingsarbeid. Vi får stadig tilbakemeldinger fra lærere som har gjennomført opplegg med elvene ute etter at de har vært på kurs med oss. På kurs lærer de hvor viktig planlegging og gode forberedelser er, hvordan man kan lage en risiko- og sårbarhets-analyse og hva en HMS-plan bør inneholde i tillegg til å gjennomføre forskjellige øvelser ved og i vannet. Kurset er en trygg mulighet for deltakerne å øve og blir kjent med sin egen kompetansenivå i forhold til hvilke aktiviteter de senere kan gjennomføre med barnegrupper. Et viktig element i kursene er lek og mulighet til å prøve og øve, heller enn at deltakerne skal utføre øvelsene på en spesiell og «riktig» måte. Dette gir avslappende deltakere som opplever mestring og glede, noe som er et godt utgangspunkt for at de selv skal være gode engasjerende forbilder for sine elever.
Et friluftsråd er et interkommunalt samarbeidsorgan som jobber med regionalt friluftsliv. Friluftsrådene legger til rette for allmennhetens friluftsliv, eier og forvalter friluftslivsområder, arrangerer kurs og aktiviteter i friluft og mye annet. Det er 29 friluftsråd i Norge, ca 85% av befolkningen bor i en kommune som er med i et friluftsråd. Flertallet av friluftsrådene arbeider med Læring i friluft og mange tilbyr kurs i sikkerhet og livredning utendørs. Oslofjordens Friluftsråd ble stiftet i 1933 og er det eldste og største friluftsrådet med 23 medlemskommuner rundt Oslofjorden. Oss finner du på www.oslofjorden.org. Øvrige friluftsråd finner du på www.friluftsrad.no
Comments