Viktigheten av tilgjengelige livbøyer ved strendene året rundt samt tilgang til ispigger vinterstid kan bidra til å redde liv
Livbøyer spiller en livsviktig rolle for sikkerheten ved norske strender, uansett årstid.
Dør vinterhalvåret
Mange forbinder drukningsulykker med sommermånedene, når strender og bade-plasser er fylt med mennesker. Men drukningsfaren forsvinner ikke når temperaturen synker. Ulykker skjer også i vinter-halvåret, spesielt med aktiviteter som isbading, fisking fra brygge og vinterlek ved vannkanten. I slike situasjoner kan en tilgjengelig livbøye utgjøre forskjellen mellom liv og død.
Effektivt redningsutstyr
Livbøyer er et enkelt, men svært effektivt rednings-utstyr. Plassert på strategiske punkter langs strender, havner og innsjøer, gir de folk flest muligheten til å handle raskt dersom du havner i nød. Ved en drukningssituasjon er tid en kritisk faktor, og til-gjengelige livbøyer sikrer at hjelp kan gis umiddelbart – også før profesjonelle redningsmannskaper an-kommer stedet. I tillegg til tilgjengelighet er opplæring om bruk av livbøyene viktig. De fleste vet intuitivt hva en livbøye er til, men mange har aldri prøvd å bruke en. Lokalsamfunn, skoler og kommuner kan bidra til trygghet ved å informere om hvordan livbøyene brukes riktig.
Investering i sikkerhet
Å opprettholde livbøyer ved strender hele året er en liten, men betydningsfull investering i sikkerheten. Med enkle tiltak kan vi alle bidra til at kystlinjer og vannområder blir tryggere for alle – året rundt. Dersom man registrerte operative livbøyer i digitale kart eller applikasjoner vil man på samme måte som tilgjengelige hjertestartere er via «113 appen» kunne se nærmeste livbøye, det kan bidra til økt tilgjengelig-het, kunnskap og trygghet.
Risiko for ulykker
Når vinteren fryser innsjøer og fjorder til, inviterer det mange til å utforske naturen på isen. Men selv om islagte vann kan være fristende, medfører de også risiko for ulykker. Uansett hvor erfaren eller forsiktig man er, kan isforholdene endre seg raskt, og faren for å falle gjennom isen er alltid til stede. I en slik situasjon kan ispigger være forskjellen mellom å komme seg raskt opp av vannet eller å bli sittende fast i en livstruende situasjon.
Ispigger – viktig
Ispigger er små, skarpe redskap som enkelt kan festes rundt halsen eller håndleddene, slik at de er tilgjengelige om uhellet er ute. Når man faller gjennom isen, kan det være vanskelig, om ikke umulig, å få feste for å trekke seg opp med bare hender. Våte hansker og kalde, glatte fingre reduserer grepet, og kantene på isen kan brekke. Med ispigger i hendene kan man derimot få et godt grep i isen, noe som gir muligheten til å dra seg opp til trygghet. I tillegg til å ha ispigger med seg, er det viktig å vite hvordan man bruker dem riktig. Trening på isredning kan være avgjørende i en krisesituasjon
Livbøye og ispigger
Når man går ut på islagte vann, er det viktig å ta forhåndsregler: sjekke istykkelsen, bruke sikkerhets-utstyr og, aller helst, ha med en turpartner. Livbøye og ispigger kan være et enkelt, lett og billig sikkerhets-utstyr som gir deg en ekstra sjanse til å redde deg selv om noe skulle skje. Det er en liten investering som kan redde liv og gjøre turer på isen både tryggere og mer forutsigbare. På vinterstid bør det både være tilgang til livbøye og ispigger.
Illustrasjon: qoob.ai
BT: Morten Bakkerud
Comments