top of page
Redaktør#1

Mistet far og ektemann – ba om heder til livredderne

Tre av familien på fire overlevde båtulykken. I dag fikk de som ble reddet se sine hjelpere få heder og takk.

Fra venstre Ordfører Arne-Christian Mohn , Victoria L. Brynjelsen, Sigbjørn Brekke, Thomas Brekke, Helga Lund Andersen Brekke, Harald Mathiassen og Bjørg Krabbedal (NLS).

Tekst og foto: Arnstein Olaisen, Haugesunds Avis.

HAUGESUND: Sverre Storesund fra Karmøy omkom i båtulykken sommeren 2016. Familien på fire var på vei i båt fra Feøy til Torvastad da båten havarerte. Flere i familien ble hardt skadet i ulykken, og livet til faren sto ikke til å redde. Takket være en annen familie på båttur, som tilfeldigvis oppdaget en kvinne på et skjær og dermed kom raskt til ulykkesstedet, fikk den tragiske hendelsen et mindre alvorlig utfall enn den kunne fått.

Reddet livet til tre personer

Kvinnen som sto på skjæret er mor til de to ungdommene som ble reddet, og ektefelle til dere far, som døde. Det er hun og familien som har henvendt seg til Norges Livredningsselskap og bedt om at familien som kom til med hjelp, skal hedres for innsatsen. En hjelp som betegnes som avgjørende for at tre personer overlevde båtulykken.


Tirsdag fikk fem personer diplom fra Norges Livredningsselskap, i en høytidelig seremoni i Haugesund rådhus. De fem er Victoria Linnea Brynjelsen, Sigbjørn Brekke, Thomas Brekke, Helga Lund Andersen Brekke og Harald Mathiassen.


– Handlinger som gir håp

Familien Brekke og Brynjelsen får hedersbevisningen for innsatsen de gjorde etter at de oppdaget kvinnen på skjæret, som ledet deres oppmerksomhet til hennes daværende 17-årige datter, som lå livløs i havet.

– De fikk tatt henne om bord og dermed ble hun reddet fra drukning, og i tillegg hadde de underveis kontakt med AMK og fikk fraktet dem som var skadd til kai, redegjorde Bjørg Thorell Krabbedal i Norges Livredningsselskap.

Hun leste opp begrunnelsen for at selskapet har vurdert og kommet fram til at redningspersonene fortjener hederen og hvert sitt diplom for oppgavene de utførte. I tillegg til den hjelpende familien i båten som kom til, ble enda en båt tilkalt, der Harald Mathiassen også ble involvert i redningsarbeidet. Derfor er også han tildelt diplom på linje med de fire andre.

– Vi er samlet for å hedre en heltedåd. Det gis heder for noen som har vist særlig stort mot. Liv ble reddet, og selv om ulykken også fikk et tragisk utfall, viser disse handlingene noe som gir håp, sa ordfører Arne-Christian Mohn.

De overlevende til stede

Ordføreren var vert for seremonien, som fant sted i Rådhusets bystyresal.

– Det gir håp fordi det i tillegg til de direkte berørte, også er handlinger som berører samfunnet. De som hjalp har vist at vi bryr oss, at vi stiller til innsats når det kreves, sier Arne-Christian Mohn.

I tillegg til de fem som får heder og diplom, var rundt 20 andre gjester til stede under seremonien. Blant dem var også de overlevende fra ulykken, og deres nærmeste familie.

Haugesunds Avis har vært i kontakt med familien som ble rammet og spurt om de ønsker å si noe i sakens anledning, noe de takker nei til. De vil at det nå er redningspersonene og deres handlinger som skal fram i lyset. I diplomene til hver og en, blir de takket for å ha reddet tre personer fra drukningsdøden. Redningsarbeidet karakteriseres som fremragende.


Få mottar slik heder

At hederen henger høyt, bekreftes av at det kun er mellom fem og femten personer som mottar diplomet på landsbasis hvert år, ifølge Bjørg Thorell Krabbedal i Norges Livredningsselskap. Selskapet har arbeidet for livredning i Norge siden 1906. Thomas Brekke førte båten med familien som kom til unnsetning. Han takker for hederen, men sier at det han er mest takknemlig for, er at deres handlinger reddet liv.

– Vi er uendelig glade og takknemlige for å se dere her i dag, sier livredderen Thomas Brekke, og hilser mot mor, datter og sønn i Storesund-familien.

Den viktigste erfaringen

Brekke sier videre at han og familien har tenkt mye på det som skjedde i ettertid, og at de lever i takknemlighet for at det de gjorde betydde noe.

– Vi utførte ulike oppgaver. En tok kommando, min sønn Sigbjørn, som nettopp hadde fått opplæring i livredning i forsvaret. Han og Victoria utførte førstehjelp, mens en annen av oss var i telefon med AMK. Jeg førte båten og fikk brakt oss hurtig i land. Det hele pågikk vel i 16–17 minutter, forteller Thomas Brekke.


På spørsmål om hva han selv sitter igjen med som den viktigste erfaringen, og har som råd til andre, er følgende:

– Du vet aldri om eller når du havner i en slik situasjon.

Det viktigste er vel å gjøre noe, det beste man kan, og ikke bli lamslått. Det er lurt å tilegne seg kunnskap, om førstehjelp og annet som kan være til hjelp. Du vet aldri når du kan få bruk for det, sier Thomas Brekke.


486 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page