Norges Livredningsselskap arrangerer Oslo Urban Swim 17. august, i samarbeid med Oslo Idrettslag Svømming. Vi oppfordrer alle badere og svømmere til å bli med – Svøm ute!
Reddet liv siden 1906
Norges Livredningsselskap har over 100-års historie, som rommer utallige fortellinger om hverdagshelter og mennesker som har fått livet reddet. Norges Livredningsselskap (NLS) har eksistert siden 1906. Siden den gang har vi lært 1000-vis av barn, unge og voksne å svømme og redde seg selv og andre. Vi har alltid lagt vekt på kompetanseheving og har fokusert på at din sikkerhet kommer først, uansett. Gjennom vår 113 år lange historie, har vi utdannet flerfoldige til å bli instruktører innenfor svømming- og livredning. Det skal vi fortsette å gjøre.
«Lærte hele Sandefjord å svømme»
I Sandefjord underviste lektoren og NLS-instruktøren Hans Kristian Berge livredning- og svømmeopplæring mellom 1926 til 1943. Undervisningen ble drevet på Stub i Sandefjord. Der kunne man drive «tørrsvømming» og elevene fikk individuell instruksjon med en reim festet til en stang, som Berge holdt. På slutten av 1940-tallet fikk ildsjelen hjelp av sin sønn, Helge Berge, som overtok i 1943. Etter endt sesong samme år, viste at det hadde vært 142 deltakere ved det første kurset og 188 ved det andre. I alt hadde altså han og to lærerne til, undervist 330 barn. (Kulturminner, Sandar Historielag, Sandefjord).
Livredning i Grenland I Grenland har organisert livredning dype røtter. Historien går tilbake til 1908, og forteller om et tidlig fokus på vannsikkerhet, og om kurs i svømming og redning i naturlige omgivelser.
Svømming- og livredning
Fokuset på svømming- og livredning har alltid vært det samme, men omfanget har endret seg gjennom årene. Vi har utdannet en rekke NLS-instruktører med høy kompetanse, som i det daglige driver med både babysvømming, livredningskurs for voksne, svømming for nyankomne, livredningskurs for ungdom og til og med konkurranselivredning.
Vi er en del av et større internasjonalt fellesskap gjennom International Life Saving Federation. Norges Livredningsselskap jobber mot å være en positiv verdiskaper for individ og samfunn, og et arbeid som preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd. All aktivitet er bygget på grunnverdier som aktivitetsglede, fellesskap, helse og rettferdighet.
Norges Livredningsselskap har mange dyktige folk, som i over 15 år har vi bemannet de mest sentrale strendene i Oslo. De som jobber på strendene er strandlivreddere, har gjennomgått gjennomgår mange timer med utdanning og praksis. Dette er kremen av Livrednings-Norge, som gjør sitt ytterste for at alle skal trives og føle seg trygge på strendene. Hvert år redder de flere liv og ikke minst forhindrer at tusenvis av ulykker skjer i løpet av sommeren.
Under Oslo Urban Swim har Norges Livredningsselskap sikkerhetsansvaret og stiller med en solid tropp for å sikre deltagerne.
Din sikkerhet = vårt ansvar
Når du svømmer ute er det flere ting og faktorer å ta hensyn til, sammenlignet med det å svømme i et basseng. Dersom du skal konkurrere og svømme i sjøen er det viktig at du trener utendørs. Det er nemlig en rekke forhåndsregler du må ta.
Været påvirker alltid forholdene ved svømming utendørs. Vanntemperatur, vind og bølger er en medvirkende faktor. Du skal forberede deg godt og velg alltid våtdrakt hvis vannet er kaldt. Det finnes også sko, hansker og hette for utendørssvømming. Er det mye vind vil det også være bølger. Vær oppmerksom på retningen det blåser i og hold deg nærme land.
Når du trener i sjøen er det spesielt viktig at du gjør deg selv så synlig som mulig. Det er vanskelig å oppdage en som svømmer for båtførere. Bruk gjerne en badehette med signalfarger som gul eller oransje. Det finnes også flytende bøyer som man kan svømme med, som vil gjøre deg synlig. De fungerer også som et flytebøye, dersom du skulle trenge en pause og er langt fra land.
Hvis du har et ønske om å prøve deg i en «open water» konkurranse, men er usikker på om du er godt nok trent eller redd for at du ikke kommer til å gjennomføre, kan du prøve deg nå under sikre forhold.
17. august i år kan du prøve deg. Da arrangeres Oslo Urban Swim på Sørenga i Oslo. Dette er en konkurranse for alle uansett erfaring og nivå. Bli med på å svømme ute!
Norges Livredningsselskap stille med mannskap og ekstra sikkerhet med strandlivreddere på land, og i vannet med båter og brett under hele konkurransen. mannskapet skal hjelpe deg hvis det trenger det eller du vil bryte. Vi tar godt imot deg og svarer på alle spørsmål du eventuelt måtte ha både i forkant og etterkant av arrangementet. For oss er det viktig at du er trygg og får en god opplevelse som deltager under hele arrangementet!
Hopp i det, svøm ute! Meld deg på, det blir gøy!
Vår kompetanse
Norges Livredningsselskap har siden 1906 har jobbet med kompetanseheving og utdanning i forhold til selvberging, livredning og sikkerhet. Vi jobber både nasjonalt og internasjonalt, noe som betyr en bred og god kompetanse.
Vi har i mange år jobbet mye med opplysning om forebygging av drukning. Vi har hatt et stort fokus på å utdanne både barn og voksne innenfor fagfeltet.
Starter du på babysvømming hos klubber/kretser eller instruktører underlagt oss, er du garantert at kurset vil ha fokus på at barnet ditt skal klare å redde seg selv ved uventet fall i vannet. At barnet blir trygt i vannet og lærer å redde seg selv er første steg for å lære å svømme.
Det samme gjelder om du starter på et svømmekurs for småbarn, ungdommer eller voksne. Alle lærer å redde seg selv, og etter hvert som de blir eldre og mer modne lærer de også å redde andre.
Kompetanse hos instruktørene er viktig for å få til dette. Vi har derfor flere utdanningsløp. Vi satser på å lære svømming og livredning både i basseng og i sjøen. Vårt største fokus er å få instruktører til å holde flere kurs i åpent vann, da der er der ulykkene skjer.
Kompetansen som overføres til instruktørene våre er i verdensklasse. Vi har mange i vår egen stab som blir sett opp til fra utlandet. Vårt arbeid på nasjonalt nivå bli lagt merke til ute i verden og vi blir hentet inn til andre lands utdanning og seminarer.
Utveksling av erfaring internasjonalt har gjort oss sterkere innenfor faget. Dette gjør at vi har en spisskompetanse som overføres til våre instruktører.
Sikkerhet er et viktig element i vårt arbeid. Derfor har vi også utdanning av både badevakter og strandlivreddere. Badevaktene har utdanning tilpasset tilsyn i basseng der fokus er på forebygging av ulykker og sikkerhet.
Strandlivredderne derimot har en mer omfattende utdanning tilpasset tilsyn utendørs. De har mange timer med teori og praksis før de er fult utdannet. Det er mange flere faktorer og tegn som spiller inn for en strandlivredder. Våre ungdommer som består denne utdanningen har et spesielt godt trent øye til å forebygge og avverge ulykker. Ikke minst er de svært dyktige på førstehjelp.
Det er kun Norges Livredningsselskap som har autoriserte og godkjente strandlivreddere i Norge. Det er disse strandlivredderne som er sikkerhetspersonellet under Oslo Urban Swim.
Norges Livredningsselskap er tilknyttet International Life Saving Federation (ILS) som er et internasjonalt forbund som fokuserer på forebygging av drukning, trygghet i vann, livredning og livredningssport.
Visste du at livredning er også en sport? Som et motiverende ledd i treningen av unge livreddere, vil livredningssport for eksempel utvikle samarbeidsevner i en krisesituasjon. Det bidrar til bedre beherskelse av både kroppen og selvkontroll ute i sjøen. Begge er viktige kvaliteter for en aktiv strandlivredder og for å kunne redde seg selv.
ILS er anerkjent av Den internasjonale olympiske komité og tilsluttet Association of IOC Recognised International Sports.
Norges Livredningsselskap arrangerer Oslo Urban Swim 17. august, i samarbeid med Oslo Idrettslag Svømming. Bli med!
Comentarios