Ildsjel Gard Aleksander Bjørnstad (59) var aktiv livredningstrener i Sjøstjerna i over 18 år – nå etterlyser han flere livreddere i Norge.
LIVREDDEREN (Oslo): – Det er en svært lang vei å gå for å bli en god svømmer, men det Norge trenger er gode livreddere som kan redde mennesker, sier tidligere president i Norge Livredningselskap Gard Aleksander Bjørnstad til Livredderen.
Ildsjelen, Bjørnstad, var trener i en av landets beste livredningsklubber i over 18 år, og var både vise-president og president i flere år i NLS.
Viktig jobb
Eldstedatter født i 1987 gjorde at han kom innenfor baby-svømming, og traff her blant annet Torill E. Hindmarch. Fra 1990 var Bjørnstad en av flere hovedtrenere for Sjøstjerna som vokste frem til å bli en av landets største livrednings-klubber. Fra 1998 var han hovedtrener for klubben, som da hadde hundrevis av medlemmer.
– Dette var den beste opplevelsen ved siden av å drive idrett selv, sier Bjørnstad.
Han var selv svømmer i Tønsberg svømmeklubb i perioden 1971 til 1977, men da han flyttet til Nesodden ble hele familien med på å bygge opp livredningsklubben.
– Livredning er en av verdens største, og flotteste sporter og den er så viktig for et samfunn som Norge med vann på alle kanter, sier ildsjelen Bjørnstad til Livredderen.
Svømmer vs. livredder
Bjørnstad mener at så mange som ni av ti svømmere aldri kommer i nærheten av å bli elitesvømmere, og klarer aldri å nå toppen verken i Norge eller utlandet. Det er en enorm forskjell på Norges svømmeforbund og Norges Livredningsselskap. Svømmeforbundet har 290 medlemsklubber, og 65.000 medlemmer i ren svømming.
NLS har knapt 4-5 rene livredningsklubber med 100 livreddere. Det gir 650 svømmere per livredder. Hans egen klubb, Sjøstjerna, blir mindre og mindre for hvert år som går.
– Hvis vi konverterte flere svømmere til å bli livreddere, hadde Norge som livredningsnasjon blomstret, sier han, og legger til at man kanskje burde vurdere å hente ressurser fra svømmeforbundet over til livredning.
– De fleste 13-17-åringer faller helt fra da nåløyet i svømmingen er så enormt, og de fleste gir opp idretten når de nærmer seg myndighetsalderen, sier han.
Adelaide vs. Nesodden
Det var stor stemning på Nesodden da en av de lokale livredderne – Andreas Boye Hansen – hentet hjem to junior-bronse i Livrednings-VM i Adelaide i Australia i 2012.
– Det var moro å se at Nesodden hadde skapt en idrett ut av ingenting og hentet hjem medaljer i Livredder-Mekka, Australia, sier han.
Dette gjorde at Bjørnstad var optimistisk, og siden har andre tatt over klubben, da han gav seg i 2008. I dag har Sjøstjerna 32 registrerte medlemmer i NLS.
– Vi har i gjennomsnitt i perioden 2006-2018 hatt 46 innrapporterte medlemmer i Norges Livredningsselskap; som er styret, instruktører og konkurrerende utøvere, sier styreleder, Kim Henrik Frønæs, i Sjøstjerna til Livredderen. Han sier at klubben har en nedgang fra 57-35 medlemmer i NLS i perioden 2017-18.
Næringslivsassurandør
Den dyktige ildsjelen er gift med Mette, og har tre voksne barn og et barnebarn. Av yrke er han næringslivsassurandør og jobbet i Storebrand og If på åttitallet. Han driver i dag forsikringsmeglerselskapet HUB iGAB som har garantier, megling av forsikringsavtaler og nautisk forsikring av større objekter som sitt spesialfelt i Norden.
– Sikkerhet har alltid vært mitt livsverk i jobb og som Sjøstjerna-trener, sier han.
59-åringen er autorisert forsikringsrådgiver i skade, liv og pensjonsforsikring og har alltid satt sikkerhet i høysete, akkurat slik en god livredder gjør av samfunnsnytte.
– Det blir gøy å se om mine barnebarn engasjerer seg i livredning, da blir bestefar glad, og trygg når vi skal ut på fjorden, sier han.
Comentarios